Ytterligare en konferensskandal

Tidigare har vi skrivit om Skatteverkets så kallade konferens där notan hamnade på väl över budget med en prislapp på över en halv miljon svenska kronor. Man festade helt enkelt upp skattebetalarnas pengar och bröt mot sina egna regler om hur en konferens ska gå till. Men de är inte ensamma om detta – nu är även Kommunal i blåsväder rörande sin konferensanläggning.  

betalar med svenska kronorAtt man som fackförening arbetar för sina medlemmars intressen bör vara givet, men så är inte fallet med den senaste skandalen om fackföreningen Kommunal som länge varit i blåsväder. Under sommaren har nämligen fackföreningens ledning vistats på deras konferensanläggning utan för Stockholm, något som man vanligtvis inte brukar höja på ögonbrynen för. På konferensanläggningar är det brukligt att olika former av ledningsgrupper och styrelser håller möten och konferenser. Vad som dock är fallet här är inte konferens. Fackföreningens ledning har nämligen fått vistas på anläggningen helt och hållet i privat syfte och inte betalat en krona för sig. Deras vistelse har med andra ord bekostats av Kommunals betalande medlemmar, skriver Expressen.

Inte betalat och inte fått faktura

Vad journalisterna grävt fram i ämnet om konferensanläggningen är att både Kommunals ordförande Annelie Nordström och förbundets kassör som också är tredje vice ordförande Anders Bergström har semestrat som privatpersoner på anläggningen och inte betalat för sig. Inte heller har bolaget som äger fastigheten där styrelsemedlemmarna bott skickat ut någon faktura till de aktuella personerna efter att deras vistelse där tagit slut. De har fått bo gratis. Eller, ja. Gratis och gratis. Eftersom att Kommunal drivs av medlemmarnas medlemsavgifter är det indirekt medlemmarna som betalat för Kommunals vistelse på anläggningen – något som fått bägaren att rinna över i raden av skandaler som haglar om fackföreningen nu. Mer än 10 000 Kommunalmedlemmar har valt att lämna fackföreningen, och ju fler skandaler som uppmärksammas desto fler avhopp väntas.