Viktigt att tänka på ergonomi

Det viktigt att medarbetare har bra kontorsmöbler som är utformade ergonomiskt för att undvika att riskera belastningsskador under arbetsdagen, speciellt när man arbetar framför en dator varje dag.

”Ergonomi handlar om att arbeta och använda kroppen på ett sätt som gör att man undviker belastningsskador. Man bör själv försöka använda bra arbetsrörelser så att man får en arbetsteknik som fungerar. Till exempel kan det vara gynnsamt för musklerna i skuldrorna att man får stöd för underarmarna när man arbetar vid en dator. Det kan göra att man undviker att få ont. Dessutom kan man behöva se till att ha tillräckligt god kondition för att klara sitt arbete.” läs mer.

På ett företag är det arbetsgivaren som är ansvarig för att arbetsmiljön är god, och en stor del av arbetsmiljön handlar om ergonomin. Som citatet ovan beskriver så handlar ergonomi just om att man ska kunna arbeta på ett sätt som gör att man undviker belastningsskador, och sitter man vid en dataskärm hela dagarna är risken att bli stel väldigt överhängande. En sak som då kan vara en bra lösning är att tillhandahålla höj- och sänkbara skrivbord och sådana finns att köpa in hos till exempel Offix.se. Men varför är sådana skrivbord så bra då? Enligt forskning kan stillasittande vara lika farligt som att röka, och i kontorslandskap är det vanligt att medarbetarna just sitter ned majoriteten av sina arbetsdagar. Att då införa denna typ av reglerbara skrivbord gör det enklare att variera sin ställning framför skärmen, men det gäller att stå på rätt sätt också. Det är något man kan läsa om hur man gör på bästa sätt i tidningen MåBra. Likaså kan man läsa mer om arbetsställning och belastning hos Arbetsmiljöverket där man också just skriver om vilken höjd skrivbordet, eller platsen man arbetar vid, ska vara för att man ska minska på hur man belastar kroppen, muskler och leder.