Tips för trivsam arbetsplats

På en arbetsplats är det viktigt att de som jobbar där trivs. Det handlar både om den fysiska och den mentala miljön, om arbetstagarna inte trivs kommer de förmodligen inte att jobba lika bra och kanske vill de inte ens fortsätta jobba där. Alla som har någon form av arbetsgivarroll förstår vikten av detta. Men det är inte helt lätt alla gånger att veta hur man ska skapa trivsel inom företaget, men vi tänkte komma med några tips på vad du som arbetsgivare kan göra för att få dina anställda att känna att de trivs.

  • Se till att dina anställda känner att de blir sedda och lyssnade på. Att få feedback och att själv kunna komma med förslag är viktigt för självkänslan och för trivseln.
  • Att ge sina anställda lite extra uppskattning i form av en present inför jul är ingen dum idé alls, och det behöver inte kosta skjortan heller, bara gesten är viktig och nyttig! Du kan hitta en massa företagsjulklappar på produktsajten.se.
  • Se till att den fysiska arbetsplatsen är bra – gärna med ergonomiska stolar och skrivbord, ljudabsorbenter som dämpar ljudnivån, bra belysning som funkar bra att arbeta i och självklart riktigt gott kaffe. Alla vet att folk blir lyckligare av kaffe.
  • Se till att du har en så pass öppen relation med dina medarbetare att de vågar komma till dig om det är någonting de undrar över eller om de har förslag på förbättringar. Att vara rädd för chefen är ingenting som i längden leder till något särskilt positivt.

För många företagare är det ett tydligt mål att de vill att trivseln på deras arbetsplats ska vara stor, och de vill vara åtråvärda som arbetsgivare. Att det finns fördelar med att vara en attraktiv arbetsgivare är ju så klart att fler kommer söka sig till ens företag för att de har hört att det är en bra plats att arbeta på, vilket också gör att du som arbetsgivare kan få tillgång till större kompetens och ha ett större urval när det kommer till att rekrytera personal. Därför är det verkligen värt att satsa på trivseln. Läs också den här artikeln i Svenska Dagbladet som handlar om just företag som toppar listorna på bästa arbetsplatserna, och ta inspiration av hur de jobbar med trivseln.