Skatteverkets “Konferens”

Att företag ska kunna ha konferenser är självklart otroligt viktigt, och så oavsett om det handlar om en reklambyrå, en byggfirma eller – skatteverket. Men, om det är Skatteverket som har konferens kanske man ska se till att det går rätt till. Så här är reglerna:

  • Konferens är (normalt) en skattefri förmån om nedanstående villkor uppfylls:
  • Sammankomsten varar minst en dag och högst en vecka
  • Huvudsakliga delen (75 procent) av tiden ska ägnas åt arbete.
  • Konferensen är till nytta för verksamheten
  • Måltidferna är gemensamma
  • Inslag av nöje är begränsat
  • Resan är obligatorisk.

Går att ordna trevlig konferens utan att bryta mot reglerna

Ganska enkla regler kan tyckas. Trots detta bryter man dem. Och det är konstigt att det är så svårt att hålla dessa regler. Speciellt när man ser till att det verkligen går att få trevliga konferenser utan att bryta mot dem. På exempelvis http://www.utsiktenmeetings.se/ blir det trevligt konstant och även om det hade varit så att man hade 100 procent av dagen som gick ut på att arbeta – hade konferensen varit trevlig tack vare upplägget. Det är dock någonting som självaste skatteverket inte verkar kunna förstå. 2012 kunde vi läsa flera olika rubriker bestående av “Skatteverket festar för våra skattepengar” och så är även fallet. De hade då ett party som de bokförde som konferens, varpå man snuvade staden på en halv miljon (källa). Skatteverket gick även ut och erkände deras fel, med citatet:

– Även vi felar och det har vi gjort i det här fallet

Nåväl. Det är väl så att alla kan fela. En kan ju dock tycka att en myndighet som ska ha koll på att andra in felar i samma fall, inte borde fela alls. Men visst, en gång är ingen gång. Men två? För det verkar nu vara som så att det helt enkelt har hänt igen, någonting som verkligen känns helt galet. Det är Expressen som rapporterar om Skatteverkets nya lyxfest och i artikeln skriver man att Skatteverkets konferenser och fester den senaste veckan (antagligen julfester och dylikt) har kostat oss skattebetalare 6,3 miljoner kronor. Även NT har rapporterat om Skatteverkets fester. De menar på att Skatteverket har ätit för nära en miljon i Linköping. En får hoppas att någon går till botten med detta – snarast.

bröllop festlokal