Skapa din egen arbetsplats hemma

Allt fler vill jobba på flexibla arbetstider och önskar mer jobb hemifrån. Enligt ny forskning skulle detta kunna bidra till både mer välmående anställda, bättre balans mellan familj och arbete och dessutom ett mer klimatsmart samhälle. Genom att fler stannar hemma och jobba, och låter bilen stå fler dagar i veckan, kan enorma resultat uppnås, hävdar vissa forskare. Men hur skapar man då en inspirerande arbetsplats i hemmet, så att arbetet inte blir lidande?

261627-garden-furniture

En flexibel arbetsplats ger bättre sömn, enligt en artikel i Sydsvenskan. Enligt en undersökning som utfördes på ett större IT-företag får de som jobbar flexibelt lite mer sömn varje natt. Dessutom krockade inte familjelivet och arbetet lika mycket som för de som jobbade vanliga, fasta arbetstider. Svenska Dagbladet har publicerat en artikel med liknande resonemang om att flexibelt arbete kan vara positivt, men här handlar det istället om att miljöpåverkan kan gynnas av att fler stannar hemma under veckorna. Avgasutsläppen och kostnader för trafikkaos skulle minska avsevärt om fler lät bilen stå fler dagar i veckan. Tekniken för att anställda skulle kunna arbeta hemifrån finns ju redan, skriver artikelförfattarna, så det är upp till politiker och styrande att göra insatser som gynnar flexibelt arbete.

Så om du är en av de som kan jobba hemifrån kan du skatta dig lycklig. Då är utmaningen för dig att skapa en härlig plats som du kan jobba på. Och om man kan styra detta själv så är det verkligen en stor möjlighet att göra sig en härlig och skön arbetsplats. En trädgård eller en terrass kan till exempel vara det perfekta rummet. Satsa på att skapa en plats bland grönska och väldoftande växter, så ska du se att din arbetsförmåga och kreativitet höjs avsevärt. Införskaffa bra trädgårdsmöbler som ger dig en skön sittplats och bra höjd på bord och stolar. Investera i många härliga växter som ger luften friskt syre och en god doft. En sådan plats är mycket härligare att sitta och jobba på än ett instängt kontorsrum.

En undersökning som Arbetarbladet gjort visar att många arbetsgivare faktiskt är positiva till att deras anställda arbetar på flexibla arbetstider hemifrån. Kanske börjar fler och fler förstå de positiva effekter som detta kan få, och förhoppningsvis kan fler anpassa sig efter de nya villkor som finns i vårt samhälle.