Lönar sig lite med hög utbildning

Sverige är ett utav de länder i OECD där det lönar sig minst att utbilda sig på en högre nivå en gymnasiet. Detta gäller främst för kvinnor men även för män. I Sverige är det mer lönsamt att gå från grundskola till gymnasium än gymnasium till akademisk examen.

115763-piled-books

För att lyckas i arbetslivet och få ett bra och välavlönat jobb krävs det nästa nuförtiden att man studerat längre än gymnasiet. Oavsett om det handlar om längre högskolestudier eller om man går någon form av yrkesutbildning, bidrar detta till att man kan klättra i karriärsstegen. De flesta arbetsgivare kräver att man utbildat sig i ett antal år och många kräver även att man fortsätter utbilda sig och lära sig nya saker under sin tid som anställd. Men för vissa är det inte lika lönsamt att utbilda sig.

Lönar sig inte att utbilda sig

Sverige är nämligen det OECD-land som det lönar sig minst för kvinnor att utbilda sig, skriver DN. De svenska kvinnliga akademikernas avkastning ligger på endast 6,5 procent i genomsnitt. En kvinnlig akademiker får alltså i genomsnitt en livslön som är 6,5 procent högre än den som efter gymnasiet börjat arbeta direkt. OECD:s genomsnitt ligger på 11,5 procent och därmed är Sverige väldigt mycket efter. I exempelvis Slovakien, Polen och Turkiet ger en högre utbildning tre gånger så hög avkastning för kvinnor. Situationen för de manliga akademikerna i Sverige ser tyvärr inte så mycket bättre ut. Avkastningen ligger på 7,6 procent jämfört med OECDs 13 procent.

Sjunkit från redan låg nivå

Sverige blir med dessa siffror ett utav de länder där det är mer lönsamt att gå från grundskola till gymnasium än att gå från gymnasium till akademisk examen. Avkastningen i Sverige har minskat från millennieskiftet och innan dess låg den redan på en låg nivå.