Konferensövernattningarna minskar

De senaste åren har allt färre valt att sova över på konferensen. Många har helt enkelt inte råd eller tycker det är onödigt att åka bort på konferens. Men att övernatta på konferensen kan vara bra ur många aspekter, och turligt nog börjar många mötesbokare inse det.

9431786-trade-union-advisory-committee-meeting

I Sydsvenskan kan man läsa att antalet konferensnätter minskat i Sverige de senaste tio åren. Enligt Statistiska Centralbyrån har antalet hotellrum bokade för konferensgäster sjunkit med 14 procent sedan 2008. Anledningen till detta tros vara att IT-utvecklingen gjort att man inte behöver träffas lika mycket längre. Dessutom är konferenser väldigt konjunkturkänsliga och när dåliga tider stundar är de något av det första som dyker nedåt.

Börjar smått öka igen

Att företag känner att de inte har råd eller att de inte är nödvändigt att åka på konferens är tråkigt med tanke på hur mycket nytta en konferens borta från kontoret kan göra. Som tur är visar nya trendprognoser att övernattningarna faktiskt är på väg uppåt igen och att fler mötesbokare nu ser fördelarna med att ses i ett mer ledigt sammanhang utanför mötesrummet. Läs mer. Många vill exempelvis bege sig ut i skärgården eller något annat mysigt ställe för en konferens med övernattning. En konferensanläggning i Stockholms skärgård som är väldigt populär bland mötesbokare är Villa Sandudden på Värmdö.

Sömnen är viktig

Varför det är så bra att välja att övernatta på konferensen är för att det är bra att låta tankar och idéer vila innan man tar ett beslut. Forskning visar att sömnen gör en mer effektiv, kreativ och även smartare. Dessutom så är det så om man åker på en konferens långt bort och åker hem samma dag, kommer man förmodligen hem sent och får mindre sömn. Sover man för kort finns det många negativa effekter som uppstår till följd av detta:

  • Man får problem att behålla både tålamod och humör.
  • Man får sämre minne.
  • Det finns större risk för utbrändhet och stress.
  • Man får svårare att fatta beslut.
  • Det blir svårare att hålla flera saker i huvudet samtidigt.
  • Omdömet går förlorat. (Källa)